Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Grote slag voor Jitse Groen: moederbedrijf Thuisbezorgd neemt grote Duitse concurrent over

Oprichter Jitse Groen van Takeaway.com, in Nederland de moeder van bezorgdienst Thuisbezorgd.nl, begrijpt de harde wetten van internet als geen ander: in veel online markten neemt de marktleider het gros van de winst voor z’n rekening en is er ruimte voor een tweede grote speler, maar dan houdt het wel een beetje op. Niet geheel verrassend koopt Takeaway.com daarom zijn grootste concurrent in Duitsland.

Takeaway maakte vrijdag bekend dat het de Duitse activiteiten van zijn branchegenoot en concurrent Delivery Hero overneemt. De aankoopprijs is 930 miljoen euro. “We kunnen klanten en restaurants een beter product bieden. Bovendien kunnen we op een aanzienlijk grotere schaal gaan werken, wat essentieel is voor de winstgevendheid”, aldus Groen in een toelichting.
Advertentie

Beleggers reageerden vrijdag enthousiast: het aandeel Takeaway steeg 15 procent bij de opening van de beurs.

2. Facebook wil naar verluidt een eigen, stabiele cryptomunt ontwikkelen voor Whatsapp

Facebook is bezig met de ontwikkeling van een eigen cryptomunt om betalingen via de populaire berichtendienst Whatsapp mogelijk te maken, zo meldt persbureau Bloomberg op basis van goed geïnformeerde bronnen. Het zou gaan om een zogenoemde 'stablecoin', een digitale munt die gekoppeld is aan een andere waarde, zoals de dollar. Dit om te voorkomen dat de crypotmunt zeer sterk gaat schommelen.

Reguliere cryptomunten hebben het zwaar dit jaar. De bitcoin zakte vanaf een piekniveau van zo'n 20.000 dollar eind 2017, naar het huidige niveau van ongeveer 4.000 dollar.

3. Presentatie van klimaatakkoord gaat door, ondanks het afhaken van de milieubeweging en FNV

Voorzitter Ed Nijpels van het Klimaatberaad is teleurgesteld over het afhaken van vijf milieuorganisaties en de FNV, maar presenteert vrijdag toch het moeizaam tot stand gekomen concept-klimaatakkoord. Greenpeace, Milieudefensie, Natuur & Milieu, de Natuur en Milieufederaties, de Jonge Klimaatbeweging, MVO Nederland en de FNV gaan niet tekenen, omdat ze vinden dat het bedrijfsleven zwaarder moet worden aangepakt.

In het klimaatoverleg hebben overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties onderhandeld over de manier waarop de CO2-uitstoot moet worden teruggedrongen. Volgens Nijpels betekent het opstappen van de milieubeweging niet dat ze nu niet meer welkom zijn aan de overlegtafels: "De deur staat altijd open en de stoelen altijd klaar voor de milieubewegingen voor het hervatten van de onderhandelingen."

4. Opnieuw zware verliezen op Wall Street, AEX richting 480 punten

De Amerikaanse beurzen zijn opnieuw fors onderuit gegaan. Nadat de belangrijkste indices woensdag al flinke minnen lieten zien, daalden de beursgraadmeters opnieuw met 1,5 tot 2 procent. De Dow-Jonesindex sloot 2 procent lager en bereikte het laagste punt in meer dan een jaar, de S&P 500 zakte 1,6 procent en de Nasdaq leverde 1,6 procent in.

Beleggers reageerden op het rentebesluit van de Federal Reserve en maken zich ook zorgen over een dreigende 'shutdown' van de overheid, omdat president Donald Trump zijn handtekening maar niet onder een begrotingswet wil zetten.

Ook in Europa gingen de belangrijkste beurzen donderdag omlaag. Vrijdag opende de Amsterdamse AEX-index bijna 1 procent lager op 482 punten.

5. Trump verliest minister van Defensie en trekt troepen terug uit Afghanistan

Ander Trump-nieuws: Minister van Defensie James Mattis stapt op, omdat hij het op essentiële punten niet eens is met het beleid van president Trump. Mattis wijst in zijn afscheidsbrief onder meer op de houding van Trump ten opzichte van Rusland en China.

Intussen lijkt Trump niet alleen te mikken op terugtrekken van Amerikaanse troepen uit Syrië, maar heeft hij volgens meerdere bronnen ook opdracht gegeven om 7.000 Amerikaanse soldaten terug te halen uit Afghanistan.

6. Nieuw leven voor kledingmerk McGregor? Voormalige topmannen Tommy Hilfiger zien kans

Het Nederlandse kledingmerk McGregor dat in 2016 en 2017 failliet is gegaan, wordt weer tot leven gewekt door oud-topmannen van Tommy Hilfiger. Fred Gehring en Ludo Onnink hebben de merkrechten gekocht en mikken op een online verschijning van het modemerk in maart volgend jaar.

In het najaar moeten eigen winkels en een 'netwerk van retailpartners' volgen. De twee zien veel potentie in McGregor dat in 1921 werd opgericht en volgens hen lange tijd marktleider was.

7.  Alles moet weg, luxe grachtenpand Tiësto nu nog geen 2 miljoen euro

DJ Tiësto heeft zijn luxe bovenwoning aan de Amsterdamse Prinsengracht in de verkoop gedaan. Aanvankelijk moest optrekje van 210 vierkante meter 2.2 miljoen euro kosten maar kennelijk is er weinig animo voor die prijs.

Thijs Verwest, zoals de dj echt heet, heeft zijn prijs daarom verlaagd naar 1.9 miljoen euro, schrijft Quote. Volgens De Telegraaf heeft hij de woning in 2008 gekocht voor 2,4 miljoen eur

8. 'Edith Schippers moet Mark Rutte opvolgen'

Niet Klaas Dijkhoff maar Edith Schippers moet Mark Rutte opvolgen als leider van de VVD. Dat zegt scheidend Eerste Kamer-voorzitter Ankie Broekers-Knol in een interview dat morgen in de kerstspecial van De Telegraaf verschijnt.

Dijkhoff, nu fractievoorzitter in de Tweede Kamer, geldt als kroonprins van de VVD. Maar Broekers-Knol tipt oud-minister van Volksgezondheid Schippers. Volgens haar heeft Schippers bewezen dat ze het ministerschap goed aankan, 'ook met empathie'.

9. 'Dat Trump kon twitteren was even onheilspellend als dino's die deuren kunnen openen in Jurassic Park' 

De voormalig directeur sociale media van Donald Trump dacht in eerste instantie “Oh nee” toen hij de huidige president had leren twitteren. Justin McConney vergelijkt dat moment met de scène in de film Jurassic Park waarin Dr. Grant erachter komt dat de dinosaurussen deuren konden openen, vertelt hij tegen Politico.

Voordat Trump zelf leerde twitteren moest McConney 'mentions' voor hemprinten en zelf de tweets van de president schrijven en versturen. Volgens hem begreep Trump weinig van de nieuwe technologie, maar alles over pr en nieuwsstromen.

 

Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug.

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van donderdag:

 

Volg Business Insider Nederland ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

“Bitcoin is zo goed als dood”, zegt dit 20-jarige cryptofenomeen. - Erik Finman kreeg in 2011 duizend euro van zijn oma die hij in bitcoin stak, toen nog 10 euro per stuk. Het maakte hem op zijn 18e miljonair. Maar nu gelooft ie niet meer in de cryptomunt die op het laagste niveau sinds september 2017 bivakkeert. Minen is niet te doen voor de huidige koers van 3400 dollar. Ook is er veel interne strijd binnen de bitcoingemeenschap. Toch ziet cryptomiljonair @erikfinman wel lichtpuntjes. - Weten welke? Check link in bio. - Foto: Erik Finman - #erikfinman #bitcoin #cryptocurrency #crypto #litecoin #ethereum #bitcoinmining #millionaire #luxe #luxerylifestyle #business #businessinsider #zakelijk

Ein Beitrag geteilt von Business Insider Nederland (@businessinsidernl) am